Friday, April 1, 2016

ROAD TRIP 2015 : IPOH

Orang selalu cakap Ipoh tue dekat je. Like 2 hours drive sahaja from Shah Alam..tetapi seumur hidup dengan zaman kanak-kanak yang tak selalu ke luar dari hometown maka Ipoh nie pernah lalu je kat tepi highway. Pernah masuk bandar Ipoh tue masa ada buat group project kena visit hotel kat situ back in 2007 kot la.

On early February I received an invitation wedding card from my ex colleagues masa kerja kat Naza si Atie. Sebab macam begitu teruja dengan berita Atie kahwin nie haha sebab dia mcm minah hot kat office tue ramai peminat tetiba ingin melepaskan zaman kegemilangan dengan berkahwin so I decided nak pergi tengok la dia bersanding kat kampung dia kat Chemor, Ipoh.


Macam biasa kalau nak pegi mana2 bila ajak sesiapa yang terdekat mesti tidak je kan jawapannya. The struggles of single lady was to find a travel buddy. But at the end ada la yang sudi nak mengikut. But we wasted the time sebab kawan tue nak travel malam Sabtu (07 MAR 2015) tue je sebab day time busy katanya. eh takpe la kita ikut kan je. janji ada teman.


Shah Alam - Ipoh 


2 hours for normal speeding without stop using PLUS highway. Other alternative boleh lalu GCE kan? Lagi pun malam pun gerak on normal weekend mana la jam bagai. Sampai kat hotel around 10.30 pm then takda activity lain terus nampak katil baring tido. Eh jap ada makan KFC. Bila kau travel dengan orang yang takda arah kau pun terbabas sekali. Ada ke datang jauh2 makan KFC je. adoii la..


HOTEL REVIEW : IMPIANA HOTEL IPOH


Actually nie la hotel yang masa belajar dulu datang pegi visit for one of the subject masa buat degree. Since memang tau hotel nie je maka I pun booked this hotel based on my last visit (8 years ago on that time). Booked through booking.com and for one night stay Deluxe Twin Room the rate was only RM150 without breakfast (including 6 % tax + 10 % service charge). 


Not too cheap not too expensive for 3 star hotel but as I said sebab pernah pegi sekali hotel nie so I trusted la my instinct stay kat situ okay kot. The room condition not in the excellent condition but still in acceptable condition for me. Design wise ? oh memang old school la the furnitures..kau merasa air cond controller kat night stand? hahah but I fed up at the end nak guna sebab macam tak function je. The toiletries supply memang bagus and full range la sebab siap bagi shoes polish ye. tak semua hotel bagi okayy. paling biasa bagi kau sabun seketul dengan conditioning shampoo tue je kan? bagus skit bagi toothbrush and toothpaste. 


Bed ? comfort la lagi pun one night je pun. malam sampai tidor je kan. Not too soft but not too hard. The bed-sheet and duvet pun nampak macam masih baru lagi. But I don't really bother sangat if one nigh stay janji ada tempat tidor katil yang betul jangan suh tido sofa or lantai je sudah.


But the down part that this hotel still guna traditional door knob using normal key. Macam pintu kat rumah tue but to make it worst due to the heavy door (for security) and nak cabut kunci je satu hal. merasa la my hand bengkak sebab nak bukak pintu yang azab tue. nak complaint kat reception tapi ape nak buat memang gitew keadaan pintu nye kan? maybe i yang sedang2 berisi nie tak cukup kuat nak handle pintu maha berat tue.  


RESTAURANT REVIEW : NEW HOLLYWOOD RESTAURANT (PORK FREE)


Address : 38 , Jalan Lee Kwee Foh, Taman Canning, 31400 Ipoh , Perak 

Type of service : Hawker Style


I am purposely choosing room without breakfast because I wanted to try these breakfast coffee shop. Banyak review from bloggers (see berguna okay post korang semua tue) and I told my friend tue kita mesti makan kat situ. 

Gigih siap print out map but at the end guna jugak mobile Google maps. Senang je nak cari from Impiana Hotel tue dalam 10 minutes je kot or maybe less. But we all keluar awal kot around 7.30 am so memang jalan dia lengang je. Oh one more thing area restoran tue dekat dengan army camp.


One thing I feel a bit different bila pegi city area at other states selain Shah Alam most of the roads was one way road. Perghhh jenuh la pusing balik kalau dah terlepas simpang tue. Takpe kita ikut je Google maps or GPS or Waze mesti sampai la.


* I wish I've the pictures of our food but my phone memory card rosak so no pictures*


Kedai dia corner lot kat tepi kawasan perumahan like your very own housing area punya kedai. Dalam kedai tue ada banyakkkk stalls. Seats memang la banyak but usually on weekend semua datang in a group with friends and family kan. meriah memang 1 Malaysia betul la semua bangsa ada. 


We all order the famous roti goyang yang now in 2016 macam semua kedai kopi nak follow kan? haha kat sini dah lama ada ye.. then ada chee cheong fun yang freshly made over there and got prawn and chicken. But surprisingly my friend feeling omputih sangat makan lamb chop kau pagi2.. kau ado? haha but the western stall pun open ye pagi2 nie. actually no surprise sebab kawan tue memang pantang nampak orang jual lamb chop mesti nak cuba gak.


Overall experience of breakfast time at "hollywood" memang best. Definitely will come back again for the roti goyang and their kopi o too..

xoxo,
Baiti 

No comments: