Friday, April 1, 2016

ROAD TRIP 2015 : GENTING HIGHLANDS

To be honest my very first visit to Genting Highlands was in 2004 when I just finished my SPM (nampak sangat dah tua kan?) Wei I masih ingat lagi pegi dengan geng sekolah gigih naik train g KL SENTRAL ambik bas dari sana naik ke genting. Pergh kenangan sangat..



If my sister didn't invite me to this trip.. I think my next visit to Genting Highlands could be when I've my own children la kot. then it should be lama lagi la kot kannn? I never fancy highlands or hills area. Bukan gayat but I prefer beach and sea. 



Kisahnya ada la Ultraman show kat Genting. Maka sebagai ibu kepada peminat tegar Ultraman makanya my sister pun berusaha la booking package siap dgn room for the show. Since anak dia ada 3 then tiket kena ikut number of rooms  maka she required to booked 2 rooms. 1 family room with 2 adults and 2 children tickets and one double room with 2 adults ticket for the show.


Actually this was the last trip before my late mother fallen sick on the next day we arrived back home. During that time on the way to the peak I'm quite nervous because it was my very first time reached the peak using car as my last three trips was with  the cable car but gladly the journey was smooth. 

REVIEW HOTEL : FIRST WORLD HOTEL, GENTING HIGHLANDS

We reached the hotel around 4 pm and hell yeah susahnya nak dapat parking. sampai entah berapa level we all pusing2 but finally sampai ikut bontot orang yang berjalan nak ke kereta tue kau punya kiasu nak dapat kan parking spot! hahah ala ramai je kan ada perangai nie..LOL funny part was that person we followed was walking with his son and then we came near and realized he drove a very big van (Starlex) and with one son. My sister said supposed kita yang pakai van besar tue sbb anak ramai dia yang patut naik MYVI nie anak sorang. HAHA

My last trip to genting pun ada stay kat hotel nie gak but pegi dgn big group..kawan-kawan kat uni yang arrange kan so kita lepak2 je dah dapat kunci bilik haha senang kan. but I didn't know that to check in at the first world hotel nie seriously macam tengah ada fiesta gitew hahah ramai nya even ada kaunter berpuluh2 pun kena sejam gak baru settle. tue belum kau tengok orang yang dah mcm kalah judi marah2 orang kat kaunter sebab bilik takde. kau mampu dah kalah teruk pun nak perangai lansi sangat kan?

Masa dapat bilik tue we all dah tak happy , firstly cause my room and my sister's room was located at the different tower. Mind you my 11 years old niece will stay in one room with me. We came and checked my room first then we went to my sister's room. Secondly why we are not happy cause my sister's room macam tongkang pecah. perghhh dgn bilik air cm banjir then duvet and bedsheet macam basah. like seriously memang housekeeping tak clean langsung ke ape nie. so we called the reception and the housekeeper supervisor came and checked. He apologized and told us that they will arranged another room. We all pun tunggu la dekat 20 minutes sempat la makan minum sepahkan lagi bilik yang nan ado tue baru dapat kunci for new room. 

New room located at the newer tower but I dah malas nak go and check it out the condition of the room. but my sister said better la dari bilik yang sebelum tue. 

Breakfast buffet kat hotel nie siapa yang pegi harus faham betapa konsep nya asal makan. serupa cm makan kat dewan  makan asrama pun ada gak. but with the amount we pay okay la layan kan aje asal boleh kenyang. 

REVIEW : ULTRAMAN SHOW @ GENTING ARENA OF STAR

Sesungguhnya kau akan mudah sesat kat genting resort nie, signboard memang tak membantu. pusing sana sini then tanya entah baper kali baru la jumpa tempat show nie. masa we all sampai terus pergi redeem ticket and voucher for F&B. Ala dapat air dgn pop corn je pun and one meal (hot dog bun je pun). 

The show started around 8.45 pm..our seats pun agak jauh but no issue sebab I was with my niece and dia memang happy je ikut auntie kan. Bukan kanak- kanak je happy mak bapak auntie atuk nenek semua la excited nampak la ultraman and family. But the show macam a bit hard for kids to understand .. konon ada cm storyline la but yang besau pun x faham kann. but budak2 asal ultraman keluar lompat2 gaduh2 manja pun dia org dah excited sgt kot.  

The shows was for about 40 minutes je kot. Segala raksasa keluar menari tergolek terlentang bagai tetiba adik beradik ultraman datang menyerang dan semua selamat. 

THE END!

HAHAH 

Senang kau buat show cm tue. Lepas abis show we all pun q-up for photo session with ultraman. Panjang kau line nya tapi demi ultraman tersayang gitewww budak2 sanggup eh. mak bapak budak pasrah je beratur kan.. beratur dah panjang then boleh plak orang kat photo booth  tue kasi 1 snap je. ehhh kau ingat tak bayar ..kalau senyum kita orang cm x comel cmner? ye memang gambar kami sekeluarga entah pape..i was like terus cakap kat orang tue we need another one or two shot ..! but at the end kalau dah x comel tue terima je seadanya. haha 

REVIEW : MINI CAMERON HIGHLANDS GARDEN

Actually masa we all naik pun nampak gak signage tempat nie but kena make u turn plak kan so we decided to visit before we heading back home. Location dia after security check post then you turn left kat area Goh Tong Jaya. But please ensure your expectation of this place takde la macam feeling kat cameron highlands haha

Ada few pick-your-own vege and fruits la boleh dibuat kat situ. for sure strawberry picking la paling famous kan. then kat situ ada la small stall jual drinks flavor strawberry la yg pasti. segala shakes and juices ada. kat situ jugak ada jual frozen strawberry yang okay la bila we all beli buat shakes balik rumah masih sedap.

REVIEW : RIVESIDE JANDA BAIK 

My sister and family entah nape minat sangat la berpiknik kat Janda Baik nie. especially the youngest son tue tak sudah2 cerita kat atuk dan nenek nak pegi Janda Baik. Bila dah alang2 kat area nie maka we all pun singgah la ke Janda Baik.

We all suka picnic area Riverside nie. bersih sangat tak la..ada juga yg daif rupanya but dah kesemua tepi sungai tue dah ada org jaga kan maka pegi je la lagi pun nie pun kira best gak la kawasan tue.

For the rates you may visit to this link : http://www.riverside.com.my/rates.aspx

No comments: