Thursday, February 25, 2016

HOLIDAY 2014 - PULAU PINANG TRIP

Drafted in 2014


I've always wanted to revisit Penang but whenever I'm asking around who want to join me including my parents they always give me so many excuses like my dad who said that he don't like to fly by flight anymore..tetiba kan? Then nak fly by what plak other than aircraft ?

But then I don't want to stop myself from travelling or holiday just because I've no one to accompany me. I am obviously single and unmarried so harus la kemana sendiri kan? I've always used that idea untuk sedapkan hati bila semua benda buat sendiri or semua tempat kena pergi sendiri. I'm not 18 anymore so life must go on even you're alone. So memang dah biasakan diri do it everything alone and on my own that's including travelling or holiday. Beside holiday in local destination won't be so dangerous for single traveler compared to overseas destination.

Pulau Pinang 

29 Nov - 01 Dec 2014

Transportation

As usual I'm prefer travel by air rather than drive alone and thanks to Malindo Air for never let me down as always offer a real deal cheap fare for me. I booked the ticket in second week of November 2014. 

*KUL - PEN by Malindo Air cost me about RM53 only. RM3 is for KLIA2 fees.

*PEN - KUL by Malaysia Airlines cost me about RM60 only. Saja2 sebab its been long time I never fly with our national airline. Some more its on sales so why not ? 

Since I'm travelling alone and feeling mcm backpackers sgt kan? So my main transportation kat Penang city adalah Rapid Bus sahaja. Mind you, after 7 years never ever on Rapid Bus (last was in 2007 when I'm still doing my diploma in UiTM Shah Alam as degree time dah start driving) this my first time and thanks to my good friend Hidayat aka Papa yang jadi tourist guide for me during this trip.

PEN Airport - Komtar - PEN Airport
Cost : RM2.70 per way
Bus No: 401E or 401


Please check the website for more information on the bus route and you may download their route maps before travel.

http://www.rapidpg.com.my/journey-planner/route-maps/


Please prepare small change/coins as the bus driver won't give you any balance change at all. Or better prepare with Touch N Go card. 

Nie paling rasa bagusnya boleh pegi airport naik bas je. Sbb kat KL - KLIA or Subang Skypark tue rasanya macam tidak tercapai je akal aku nie nak naik bas. too dependent on private car dan x nak ambik tau lansung pasal public transport kan..haha

Feeling tourist sangat bila boleh naik Penang Hop On Hop Off Open Air Bus. You may choose to start with City Route or Beach Route. Ticket for Malaysian Citizen was only RM19 for 24 hours usage. 


Sila besarkan map nie ye. or you can search on Google for more information.



Accommodation

I'm working with this vacation club owned by Sunway Group. Malas mentioned sini nanti ramai plak tahu. haha so every year mmg cari peluang guna bilik allocation from my company. So I stayed at Sunway Hotel Georgetown located at the New Lane off Penang Road. 

Since kenal dengan GM hotel yang selalu datang KL janji nak belanja makan kalau datang Penang kan? So dia belanja free breakfast je. haha 

The room was good and comfortable. Sedih bila travel sorang tapi bila ada dua katil single. Sedih acik tengok tau..so tolak la jadi katil besar punya.. haha

Location of the hotel was good for  you to move around as it situated nearby to Penang Road which easy for you to taking bus as well. Komtar also around 5 minutes walking distance only. Chowrasta Road only 8 - 10 minutes walking distance. 

The hotel also very easy for you to find food place; lorong depan hotel ada banyak Chinese hawkers stall so for Chinese this is bonus for you guys. As the hawkers stall offer meals from breakfast,lunch, dinner and even supper. For Halal food, Sup Hameed only 2-3 minutes walk and Mcdonalds (still Halal kan?) was nearby too approximately 3 minutes walk (located next to Penang Times Square)

DAY 1

PEN Airport - Komtar - S.H Georgetown - Chowrasta Road - Hop ON Hop OFF Bus (Beach Route) - Gurney Plaza - S.H Georgetown - Sup Hameed (Penang Road)

My flight arrived around 9 am and then terus pegi bus station dan sabar menunggu Papa datang jemput. Dia datang dari Seberang Jaya naik ferry baru sampai naik bas g airport. 

We managed to get bus around 10.30 am and approximately the bus took about 30 - 45 minutes with so many stops before we all sampai at Komtar Bus Station. 

11.45 am - Reached hotel and pre-checked in and left the backpack. Berat wei kalau nak bawak pusing2 kan. Sling handbag je dah buat sakit bahu. Memang ciri2 backpackers tue takda la.

From hotel we all jalan to Chowrasta area and first stop was the famous Cendol Teo Chew at Lebuh Keng Kwee. Sedap even kena beratur panjang. Must try when you're in Penang!

Then lepas pusing2 sikit we all terus beli tiket the Hop ON Hop OFF bus and wait the Chowrasta. Memang situ ada interchange station between Beach Route & City Route. We chose Beach Route sebab nak pusing2 la area Feringghi sana.

Chowrasta - Gurney Drive (interchange station) - Straits Quay - Hard Rock - sampai stop kat Escape Park

We stopped for a while at Butterfly Park which also located next to Escape Park. I will definitely will come back for the Escape Park. Must try untuk org yang suka kan aktiviti lasak.

Then, we turned back to Gurney Drive and we all decided to stop here for lunch. We all makan kat Gurney Plaza sambil cuci2 mata. Shopping memang tak la..sama hebat cam shopping mall ai kat office tue. haha

Balik turun kat Chowrasta, panas yang amat. Then we decided to just go back to hotel and check-in. So aktiviti menapak sekali lagi dilakukan even masa tue jalan dah terhoyong-hayang. klasik sangat bahasa ai kan? 


Check-in bilik then mandi dan rehat. tetiba baru rasa cam eh lapar la pulak kan. Lepas tue rasanya eh lapar la. so fikir dulu apa yang nak dimakan..so ai jalan balik ke area chowrasta dan ape lagi Nasi Kandar Line Clear. Sedapp sangat sampai masa balik jalan ke hotel mata cm dh tutup sebelah.


Ingat kan balik bilik okay la dah makan kenyang. eh lapar la *lagi* then menapak lagi keluar sebab dah gedik mesti nak rasa sup kat Sup Hameed.  Sedap makan sup keting plus beef. Keting tue macam ape eh? usus kot.. haha scary plak kan?


DAY 2


Misi hari nie shopping and makan2 lagi. After breakfast at 7.30 am yang memang la awal kan? sebab dah lapar..dasyat kan dia punya lapar bila bercuti nie? Buffet spread kat situ hmmm 3/5 je I can rate their food selection. The Seberang Jaya one lagi sedap dan banyak pilihan. cakap lebih2 company sendiri punya hotel kan? 


Lepas breakfast then mandi siap2. Pegi brekfast tak perlu mandi ye kawan2. haha that's my style baru feeling bercuti sangat. Dah siap terus la menapak sekali lagi ke area Chowrasta.


First stop adalah kedai benggali pakistan yang ai dah survey semalam tue dengan kawan Hidayat tue. Sam's Batik. Dah aimed nak beli for my dad the kurta and for myself the batik caftan. Cantik sangat dan murah la compare I beli kat Kota Bahru even mmg la made in china but the material not bad. Harga boleh tawar menawar..beli dengan staff dia jangan beli dgn boss dia. sampai sana korang tau la mana satu boss dia yg kekwat skit. Ai beli bayar 2-3 ratus baru dia cm ramah, kalau pilih beli sehelai dia cm buat tak nampak je. 


If you guys nak beli sourvenier cm fridge magnet, key chain or t-shirt sila pegi  kedai satu auntie nie. nama kedai dia ai tak ingat tapi besar and ada macam2 benda la. baju dia pun cun2 gak and quality yg bagus. dekat je dengan sam's batik tue. 


Lunch at Hameediyah at Campbell Street. Berangan nak makan kari kepala ikan. RM50 okay. tapi sedar i'm alone kot. so settle with sotong goreng, ayam goreng and ape goreng. one plate cost me about RM16. kalau kat KL confirm x makan banyak cmnie. haha


Makan dah kenyang kan? so merasa la jalan sejauh hampir 2 - 3 km dengan bebanan bag pack dan segala mak nenek jeruk berkilo2 tue balik hotel. seksa sangat kot..


Petang tue rasa cm nak check la ape yang ada kat Penang Times Square. korang jangan pegi. sangat la bosan dan kosong xde ape. penang nie terlalu banyak mall kot sampai kosong cm tue. masuk 5 mins tak sampai terus keluar. lepas tue ingat nak lalu pegi Gama depan skit jalan. but then perghhh exactly macam uoals tgh lepak kat Dhaka Bangladesh. haha serious ramai sangat..


DAY 3


Macam biasa early in the morning tanpa mandi kita pegi breakfast but x tau makan ape rasa sakit la perut after that. memerut la sampai la check out time. awal2 dah mintak check out a bit late dalam kul 1 pm cm tue.


Ingat nak jalan kaki back to Komtar Bus Station yang katanya 5 minutes tue tapi takpe la lupakan saje. bag berat dgn jeruk2 nie kan haha so just naik taxi bayar RM5 for 5 minutes drive. 


Luckily keluar awal cause tunggu bas yang kearah airport macam takde je. rupanya semua akan pegi airport cuma lagi nanti dia akan pusing2 la banyak tempat dulu before sampai airport. Takpe janji sampai 2 hours before departed kan?


Flight departure 1935 hours so ape nak buat lama2 nie kan? but then later hujan lebat so as expected flight delayed. Finally at 2005 hours flight arrived and departed to KL around 2035 hours.


Funny dalam flight MH tue dah la mcm rushing kan sbb delayed. first time la  tengok cabin crew lari2 dalam flight nak served peanuts. Ye mereka gigih berlari to distribute a pack of salted peanuts. LOL

No comments: