Sunday, December 7, 2014

HOLIDAY 2014 - PULAU PERHENTIAN TRIP

Another island retreat? Ingat ape pesan doctor? Holiday can distressed yourself from stressful daily life. Cakap doctor jangan diendahkan. Hahah itu semua alasan. dah minat bercuti kat pulau tue jangan la bagi alasan lain.

One fine day nampak kawan upload gambar kat FB tengah diving kat Kg ABC, Pulau Tioman. Pantang tengok org pergi island holiday, maka terus comment " pergi Tioman tak ajak". Kawan yang sememangnya terkenal dengan sikap yang sangat skema (sorry sham u memang skema) reply "sorry impromptu plan, next diving we all plan nak pegi Perhentian, details akan diberitahu" ye ayat dia memang skema. Dia pun terus la PM ai dalam FB maka terus la fikir camner nak join dia nie sebab ai bukan reti diving. Tapi sebab teringin sangat nak pergi Perhentian Besar sebab x pernah pegi. Citer kat mama "eh jangan pergi sorang, dia lelaki blablabla". so kena fikir cmner nak ajak kawan lain. setelah dipujuk dan janji nak sponsor tiket kapal terbang maka ai ajak my highschool mate cik yatie join sekali. tetiba kawan lain si cik intan pun join last minute. 

PULAU PERHENTIAN 

9 - 11 OCT 2014

Mula - mula plan nak drive. tetapi I've this phobia driving to east coast sebab mmg x pernah sampai by land transport. Selalu sangat dengar citer org balik kampung pantai timur sampai 6-8 jam. So misi mencari tiket flight bermula berjam2 kat office. haha akhirnya dapat la tiket yang paling ngam la to Kota Bharu by Malindo. SZB - KBR - SZB for RM144. Last minute fare tue dah kira reasonable harganya tue. Tetapi the flight from SZB to KBR was really early in the morning : 6.40 am ! hahah ambik je la janji sampai Besut before 9 am. 

SZB - KBR - Besut

Flight awal pagi so susah nak mintak tolong orang hantarkan. I'm very independent so I've my own plan how to go to airport pagi2 nie tanpa mintak tlg org. I booked taxi from mytaxi apps from Sunway - Subang Skypark. Parking kereta kat office then taxi datang pick up.

Web check-in sangat penting bila travel awal pagi. Easy breezy but boleh plak lambat nak que for security checked dan almost missed the flight. haha padahal pukul 5.45 am dah sampai airport. Takpe asal masuk gak aircraft even 5 minutes before take off. Ground staff je kecoh..

Sampai KBR around 7.30 am then taxi driver dah tunggu siap2 kat arrival hall. By the way if tak booking pun okay..banyak je taxi driver yang tunggu kat depan arrival hall tue. KBR Airport - Besut Jetty taxi charges around MYR 70 - 80 but we all kena charge MYR72 sahaja. 

The journey to Besut was a bit bumpy sbb jalan kampung. baik korang tidur je dalam taxi kalau naik ramai2. kang naik sorang tido nnt taxi driver bawak ke tempat lain dah citer lain plak. 

Around 1 hour drive you will reach the Jetty Kuala Besut - Pulau Perhentian. Kat jetty terus pegi office resort yang we all nak booked nanti. Bayar terus the boat transfer fees; MYR 70 per person. 

Besut - Pulau Perhentian Besar - Mama's Chalet

Bumpy boat ride..boat kecik je eh? ada small ferry services tapi if uoals booked hotel yang best macam Moonlight Bay kat Perhentian Kecil. tue ada la merasa selesa skit..

Took about 45 minutes to reach the first station; station kampung. memang situ je yang ada kampung. so dari kampung ada lagi small boat ala2 sampan akan pickup tengah laut eh. drama gak sebab dia punya goyang lain macam skit. sham kawan ai tue tipu okay.dia cakap resort tue ada own jetty. hampeh kena angkut bag beroda gak sebab air masa tue dah agak tinggi. jangan imagine cmner ai yang rendang nie redah air paras peha (if org lain lutut je kot) dengan peluk bag beroda tue. buruk rupanya..

Accommodation? Mama's Chalet. Very minimal basic plus economical room and no breathtaking view to bragged about. hahahah..tapi sebab nie first experience dan ikut orang je maka redha sahaja la. But seriously I don't mind as long as sampai island nampak laut I dah cukup happy. I don't travel like diva most of the time pun so just enjoy the moments je.

We all dapat double room plus one extra bed (sea-view). Cost about RM190 per night. Harga dia takde la murah sangat tapi nie antara yang boleh tahan harganya compare to the rest la. No packages offer here as mostly yang datang sini sbb ada one diving centre kat tepi chalet nie. Turtle Bay Diving Centre. 

The seaview? View of the Perhentian Kecil and kampung station tue. Bilik ai menghadap masjid okay..terasa cahaya keimanan tue ada bila setiap kali masuk waktu solat dengar orang sembahyang berjemaah. 

The beaches at the chalet memang x boleh mandi sbb penuh dengan coral. So we've to walk about 10 minutes to the other side of the island baru dapat pergi beach yang cantik tue. mengah gak la nak berjalan but trust me sangat berbaloi..ai yang x baper nak fit sangat nie pun boleh je pegi beach tue 4 kali okay. The beach tue depan Perhentian Island resort, don't worry bukan private beach pun so semua boleh datang mandi situ. 

Beach and Snorkelling

FYI, I can float but can't swim. HAHA but still I love sea and beach. Crystal clear water with small fishes swim around you..x reti swimming pun boleh rendam 4 jam okay. 

The first day tue we all pegi dah petang around 5pm. Tetiba adalah mamat2 budget beach boys tue offer we all pergi snorkeling tengok turtle. Snorkeling kat mana? dia tunjuk...nun kat tengah laut uoals. Adalah few hundreds metre from beach. Tapi mamat2 tue bersungguh la ajak. dia cakap takpe we all ada plus ada jacket tue confirmed float katanya.

The beach boy nie pun tarik la ai yang berguling2, telangkup pusing entah baper kali sampai ke tengah laut. Jangan imagine sebab lawak dan buruk rupanya. Panic gak sebab dibuatnya aku sawan kat tengah laut nie naya je. but teringat yaya my best friend ckp dalam air kena be calm and everything will be fine. yes it works and finally I can float and snorkel perfectly sampai menjerit2 bila nampak big turtle. Oh my.. hebatnya la ciptaan Allah swt nie kan. dalam laut tue sangat indah okay. dah seronok snorkeling sampai dah ketengah pun x perasan..nak kejar turtle punya pasal.

The second day, early in the morning after breakfast terus bersiap pegi the beach again. sorang2 sebab kawan lain tak bangun lagi. Peliknya ai nie bila bercuti automatic jadi "morning person" hahah. Tengah seronok berendam sambil cari port yang tak panas sangat sbb sunlight dah nampak even baru 8 pagi..tetiba nampak something gerak from beach tue the sea. OMG ada baby turtle okay!! so bagai budak 4 tahun..x kira malu dah ai terus kejar the baby turtle. hahah

Then continue mandi2 bersama ikan2 yang clearly boleh nampak without uoals sibuk2 nak pakai goggles. Bukan ai mandi dengan ikan..ikan yang join ai mandi okay! hahah..4 jam okay sampai balik bilik dah x de electric supply.

FYI, bila booking resort/chalet kat Perhentian island nie besar or kecik make sure tanya how's their power supply. mostly the generator cannot support 24 hours. memang akan ada break time but its important to ask them how long is the break. sebab banyak small chalet the break time will taking a bit longer than big operated-chalet or resort. Mama's chalet, the power supply will stop from 12.00 pm to 6.30 pm daily. ambik kau .. tengahari buta i duduk depan bilik bawah pokok sambil ber-sun-tanned! ahaha matsalleh je la i punya ikutan masa tue. haha


Ini gambar depan pintu bilik. Depan tue pulau kecil la. Gambar diambil semasa ber-sun-tanned bawah pokok sampai tertido sebab no power supply. lagi rela dari tido dalam bilik berbahang la rasanya. ai duduk atas lazy chair sekali dengan bantal and selimut. sebab x nak la suntanned sangat..haha


This is the view from the top of the Pulau Perhentian Besar. On the way nak pegi the beach depan Perhentian Island Resort you will pass by one hill point and you can stop to view this beautiful perhentian kecil island on the other side. 

Perhentian Besar - Besut - Kota Bahru (city centre) - Airport - SZB

Balik hari Sabtu 11 oct 2014. Sebab dah ready what to expect, maka bumpy boat ride tue rasa cm biasa je. haha takde la panic sangat masa datang ari tue. rasa cm "eh dah sampai?" ..ala normal kan selalu bila balik time je rasa cepat.

From jetty dah ada taxi gak tunggu. before that of course beli la sourvenier for my family and friends kat office tue. Ai selalu ckp dgn mereka nie yang ai pergi holiday mmg sbb nak beli fridge magnet or key chain untuk collection uoals kat office tue. cantik kan lekat banyak2 kat cubicle. hahaha..tapi peliknya..ai tak pernah beli sekali pun for bosses. tak baper nak ikhlas rasanya so memang mereka tak pernah masuk kiraan. haha

Besut to Kota Bahru city centre took about 1 1/2 hours. sebab pakcik driver kali nie memang drive bercinta skit. ai pun x nak ckp banyak tido gak. haha sbb nampak pakcik tue boleh dipercayai. Sampai depan Giant / Parkson yang menghadap Pasar Siti Khadijah tue dah ada tunggu taxi yang akan bawak we all ke airport later. so terus transfer bag pegi taxi tue nanti balik dah senang kan. tak kuasa la nak mengangkut bag pusing pasar tue. Pakcik tue charge lagi murah MYR 65 sahaja. for me sangat murah sbb lagi jauh cuma yang pergi airport charge MYR25 for 15 minutes drive je. takpe la sbb dia baik hati tumpangkan beg2 kita orang sementara g shopping. selamat plak bag tue kan..haha

Itinerary  ke Pasar Siti Khadijah adalah idea ai la kan. kaki shopping tak dapat dipisahkan dengan tempat cmnie. sejak menjadi ala2 mami jarum kedai emas pun salah satu lokasi wajib. tetapi ai sedikit kecewa dengan price range yang ditawarkan. Emas 916 1 gram - RM124. tetapi harga upah mostly equal to berat emas tue which I think sgt tak reasonable. I sempat bertekak dengan kakak kat Kedai Emas Wan Hussin tue..tapi first time experience beli kat sini kan so rasa no more next time. emas kat KL lagi mampu milik even kakak tue kata emas kelantan lagi merah blabla..tapi sbb ai bising2 dapat la discount gak even I will still ckp tak murah macam kita beli kat habib or wah chan kat KL nie.

Lepas kedai emas..misi membeli baju kelawar for my mum. Beli punya beli sampai duit abis. hahah hampeh tp kerana duit abis insaf la jugak. tapi x gak sampai airport sempat beli lagi sbb ada yang lagi murah. memang beli semua utk mama je sbb dia yang request beli baju kelawar tue untuk dia pakai pergi dialysis. makanya penuh la bag dengan 20 helai baju kelawar pelbagai style, size dan color. 

KBR - SZB

Flight departed around 9.00 pm and the weather on that time mmg dah hujan lebat but masa dalam flight dah stop raining. First 20 minutes macam okay je dalam flight even adalah 2 mahluk jantan yang mulut mcm bishop nose - translate to malay please yang bercakap non-stop dari masuk aircraft tue. angin je rasa cam nak bukak tingkap buang dua org nie. 

Almost 30 minutes on the air surface..tiba2 rasa cm shaking..jeng jeng jeng dengan kilat dan angin masa tue sumpah rasa cm jantung dah stop kejap sbb tetiba the aircraft menjunam turun - i don't know how to explained the situation but I don't lied to you when I literally baca surah yassin tetiba dan rasa kagum nape boleh hafal . hahah panjang gak aku baca tau. Sangat la bumpy and sebabkan tue sumpah x nak lagi naik small aircraft - fokker aircraft in future. biar tiket 10 hengget pun tak nak naik dah..sampai je subang airport..muka masing2 pucat tak kira la yang tua or muda. dua mahluk yg bising belakang seat ai tue diam okay masa kapal tue shaking..coward! geram sbb macam2 dia ckp okay mula2 naik aircraft tue. aku x kisah la ko dah pernah fly 100 times pun tp ckp banyak bunyi bila masuk aircraft boleh tak? ai is geram bila ingat muka mereka..ahha

Conclusion: Perhentian Besar + Kota Bahru was one the best trip so far for me even though takde la smooth sangat the journey but its worth the money and time I've spent for this trip. Pengalaman tue yang lebih mahal dari segalanya..acehh

xoxo,
Baiti

No comments: