Friday, April 1, 2016

ROAD TRIP 2015 : GENTING HIGHLANDS

To be honest my very first visit to Genting Highlands was in 2004 when I just finished my SPM (nampak sangat dah tua kan?) Wei I masih ingat lagi pegi dengan geng sekolah gigih naik train g KL SENTRAL ambik bas dari sana naik ke genting. Pergh kenangan sangat..



If my sister didn't invite me to this trip.. I think my next visit to Genting Highlands could be when I've my own children la kot. then it should be lama lagi la kot kannn? I never fancy highlands or hills area. Bukan gayat but I prefer beach and sea. 



Kisahnya ada la Ultraman show kat Genting. Maka sebagai ibu kepada peminat tegar Ultraman makanya my sister pun berusaha la booking package siap dgn room for the show. Since anak dia ada 3 then tiket kena ikut number of rooms  maka she required to booked 2 rooms. 1 family room with 2 adults and 2 children tickets and one double room with 2 adults ticket for the show.


Actually this was the last trip before my late mother fallen sick on the next day we arrived back home. During that time on the way to the peak I'm quite nervous because it was my very first time reached the peak using car as my last three trips was with  the cable car but gladly the journey was smooth. 

REVIEW HOTEL : FIRST WORLD HOTEL, GENTING HIGHLANDS

We reached the hotel around 4 pm and hell yeah susahnya nak dapat parking. sampai entah berapa level we all pusing2 but finally sampai ikut bontot orang yang berjalan nak ke kereta tue kau punya kiasu nak dapat kan parking spot! hahah ala ramai je kan ada perangai nie..LOL funny part was that person we followed was walking with his son and then we came near and realized he drove a very big van (Starlex) and with one son. My sister said supposed kita yang pakai van besar tue sbb anak ramai dia yang patut naik MYVI nie anak sorang. HAHA

My last trip to genting pun ada stay kat hotel nie gak but pegi dgn big group..kawan-kawan kat uni yang arrange kan so kita lepak2 je dah dapat kunci bilik haha senang kan. but I didn't know that to check in at the first world hotel nie seriously macam tengah ada fiesta gitew hahah ramai nya even ada kaunter berpuluh2 pun kena sejam gak baru settle. tue belum kau tengok orang yang dah mcm kalah judi marah2 orang kat kaunter sebab bilik takde. kau mampu dah kalah teruk pun nak perangai lansi sangat kan?

Masa dapat bilik tue we all dah tak happy , firstly cause my room and my sister's room was located at the different tower. Mind you my 11 years old niece will stay in one room with me. We came and checked my room first then we went to my sister's room. Secondly why we are not happy cause my sister's room macam tongkang pecah. perghhh dgn bilik air cm banjir then duvet and bedsheet macam basah. like seriously memang housekeeping tak clean langsung ke ape nie. so we called the reception and the housekeeper supervisor came and checked. He apologized and told us that they will arranged another room. We all pun tunggu la dekat 20 minutes sempat la makan minum sepahkan lagi bilik yang nan ado tue baru dapat kunci for new room. 

New room located at the newer tower but I dah malas nak go and check it out the condition of the room. but my sister said better la dari bilik yang sebelum tue. 

Breakfast buffet kat hotel nie siapa yang pegi harus faham betapa konsep nya asal makan. serupa cm makan kat dewan  makan asrama pun ada gak. but with the amount we pay okay la layan kan aje asal boleh kenyang. 

REVIEW : ULTRAMAN SHOW @ GENTING ARENA OF STAR

Sesungguhnya kau akan mudah sesat kat genting resort nie, signboard memang tak membantu. pusing sana sini then tanya entah baper kali baru la jumpa tempat show nie. masa we all sampai terus pergi redeem ticket and voucher for F&B. Ala dapat air dgn pop corn je pun and one meal (hot dog bun je pun). 

The show started around 8.45 pm..our seats pun agak jauh but no issue sebab I was with my niece and dia memang happy je ikut auntie kan. Bukan kanak- kanak je happy mak bapak auntie atuk nenek semua la excited nampak la ultraman and family. But the show macam a bit hard for kids to understand .. konon ada cm storyline la but yang besau pun x faham kann. but budak2 asal ultraman keluar lompat2 gaduh2 manja pun dia org dah excited sgt kot.  

The shows was for about 40 minutes je kot. Segala raksasa keluar menari tergolek terlentang bagai tetiba adik beradik ultraman datang menyerang dan semua selamat. 

THE END!

HAHAH 

Senang kau buat show cm tue. Lepas abis show we all pun q-up for photo session with ultraman. Panjang kau line nya tapi demi ultraman tersayang gitewww budak2 sanggup eh. mak bapak budak pasrah je beratur kan.. beratur dah panjang then boleh plak orang kat photo booth  tue kasi 1 snap je. ehhh kau ingat tak bayar ..kalau senyum kita orang cm x comel cmner? ye memang gambar kami sekeluarga entah pape..i was like terus cakap kat orang tue we need another one or two shot ..! but at the end kalau dah x comel tue terima je seadanya. haha 

REVIEW : MINI CAMERON HIGHLANDS GARDEN

Actually masa we all naik pun nampak gak signage tempat nie but kena make u turn plak kan so we decided to visit before we heading back home. Location dia after security check post then you turn left kat area Goh Tong Jaya. But please ensure your expectation of this place takde la macam feeling kat cameron highlands haha

Ada few pick-your-own vege and fruits la boleh dibuat kat situ. for sure strawberry picking la paling famous kan. then kat situ ada la small stall jual drinks flavor strawberry la yg pasti. segala shakes and juices ada. kat situ jugak ada jual frozen strawberry yang okay la bila we all beli buat shakes balik rumah masih sedap.

REVIEW : RIVESIDE JANDA BAIK 

My sister and family entah nape minat sangat la berpiknik kat Janda Baik nie. especially the youngest son tue tak sudah2 cerita kat atuk dan nenek nak pegi Janda Baik. Bila dah alang2 kat area nie maka we all pun singgah la ke Janda Baik.

We all suka picnic area Riverside nie. bersih sangat tak la..ada juga yg daif rupanya but dah kesemua tepi sungai tue dah ada org jaga kan maka pegi je la lagi pun nie pun kira best gak la kawasan tue.

For the rates you may visit to this link : http://www.riverside.com.my/rates.aspx

ROAD TRIP 2015 : IPOH

Orang selalu cakap Ipoh tue dekat je. Like 2 hours drive sahaja from Shah Alam..tetapi seumur hidup dengan zaman kanak-kanak yang tak selalu ke luar dari hometown maka Ipoh nie pernah lalu je kat tepi highway. Pernah masuk bandar Ipoh tue masa ada buat group project kena visit hotel kat situ back in 2007 kot la.

On early February I received an invitation wedding card from my ex colleagues masa kerja kat Naza si Atie. Sebab macam begitu teruja dengan berita Atie kahwin nie haha sebab dia mcm minah hot kat office tue ramai peminat tetiba ingin melepaskan zaman kegemilangan dengan berkahwin so I decided nak pergi tengok la dia bersanding kat kampung dia kat Chemor, Ipoh.


Macam biasa kalau nak pegi mana2 bila ajak sesiapa yang terdekat mesti tidak je kan jawapannya. The struggles of single lady was to find a travel buddy. But at the end ada la yang sudi nak mengikut. But we wasted the time sebab kawan tue nak travel malam Sabtu (07 MAR 2015) tue je sebab day time busy katanya. eh takpe la kita ikut kan je. janji ada teman.


Shah Alam - Ipoh 


2 hours for normal speeding without stop using PLUS highway. Other alternative boleh lalu GCE kan? Lagi pun malam pun gerak on normal weekend mana la jam bagai. Sampai kat hotel around 10.30 pm then takda activity lain terus nampak katil baring tido. Eh jap ada makan KFC. Bila kau travel dengan orang yang takda arah kau pun terbabas sekali. Ada ke datang jauh2 makan KFC je. adoii la..


HOTEL REVIEW : IMPIANA HOTEL IPOH


Actually nie la hotel yang masa belajar dulu datang pegi visit for one of the subject masa buat degree. Since memang tau hotel nie je maka I pun booked this hotel based on my last visit (8 years ago on that time). Booked through booking.com and for one night stay Deluxe Twin Room the rate was only RM150 without breakfast (including 6 % tax + 10 % service charge). 


Not too cheap not too expensive for 3 star hotel but as I said sebab pernah pegi sekali hotel nie so I trusted la my instinct stay kat situ okay kot. The room condition not in the excellent condition but still in acceptable condition for me. Design wise ? oh memang old school la the furnitures..kau merasa air cond controller kat night stand? hahah but I fed up at the end nak guna sebab macam tak function je. The toiletries supply memang bagus and full range la sebab siap bagi shoes polish ye. tak semua hotel bagi okayy. paling biasa bagi kau sabun seketul dengan conditioning shampoo tue je kan? bagus skit bagi toothbrush and toothpaste. 


Bed ? comfort la lagi pun one night je pun. malam sampai tidor je kan. Not too soft but not too hard. The bed-sheet and duvet pun nampak macam masih baru lagi. But I don't really bother sangat if one nigh stay janji ada tempat tidor katil yang betul jangan suh tido sofa or lantai je sudah.


But the down part that this hotel still guna traditional door knob using normal key. Macam pintu kat rumah tue but to make it worst due to the heavy door (for security) and nak cabut kunci je satu hal. merasa la my hand bengkak sebab nak bukak pintu yang azab tue. nak complaint kat reception tapi ape nak buat memang gitew keadaan pintu nye kan? maybe i yang sedang2 berisi nie tak cukup kuat nak handle pintu maha berat tue.  


RESTAURANT REVIEW : NEW HOLLYWOOD RESTAURANT (PORK FREE)


Address : 38 , Jalan Lee Kwee Foh, Taman Canning, 31400 Ipoh , Perak 

Type of service : Hawker Style


I am purposely choosing room without breakfast because I wanted to try these breakfast coffee shop. Banyak review from bloggers (see berguna okay post korang semua tue) and I told my friend tue kita mesti makan kat situ. 

Gigih siap print out map but at the end guna jugak mobile Google maps. Senang je nak cari from Impiana Hotel tue dalam 10 minutes je kot or maybe less. But we all keluar awal kot around 7.30 am so memang jalan dia lengang je. Oh one more thing area restoran tue dekat dengan army camp.


One thing I feel a bit different bila pegi city area at other states selain Shah Alam most of the roads was one way road. Perghhh jenuh la pusing balik kalau dah terlepas simpang tue. Takpe kita ikut je Google maps or GPS or Waze mesti sampai la.


* I wish I've the pictures of our food but my phone memory card rosak so no pictures*


Kedai dia corner lot kat tepi kawasan perumahan like your very own housing area punya kedai. Dalam kedai tue ada banyakkkk stalls. Seats memang la banyak but usually on weekend semua datang in a group with friends and family kan. meriah memang 1 Malaysia betul la semua bangsa ada. 


We all order the famous roti goyang yang now in 2016 macam semua kedai kopi nak follow kan? haha kat sini dah lama ada ye.. then ada chee cheong fun yang freshly made over there and got prawn and chicken. But surprisingly my friend feeling omputih sangat makan lamb chop kau pagi2.. kau ado? haha but the western stall pun open ye pagi2 nie. actually no surprise sebab kawan tue memang pantang nampak orang jual lamb chop mesti nak cuba gak.


Overall experience of breakfast time at "hollywood" memang best. Definitely will come back again for the roti goyang and their kopi o too..

xoxo,
Baiti 

VACATION 2015

Just recently realized yang since 2014 memang kerap sangat pergi vacation / holiday and lately I think it was good if I share all my travelling experience. Percaya la walau blog kau tak famous pun bila orang nak pegi bercuti dia orang akan check bloggers review even you're not an active blogger. Gitewww yee..  That's what I did as well before any trip or vacation. 

2015 Vacation Destination 

MARCH 2015

07 MAR 2015 - IPOH, PERAK

- Road trip with BECKY (my car's name)
- Hotel : Impiana Ipoh
- 2 days 1 night stay
- Trip with friends

19 MAR 2015 - GENTING HIGHLANDS, PAHANG

- Road trip with BECKY (my car's name)
- Hotel : First World Hotel
- 2 days 1 night stay
- Family trip (Sister and her family)
- Ultraman Show

MAY 2015

02 MAY 2015 - LUMUT, PERAK

- Road trip with BECKY (my car's name)
- Hotel : GM Holiday Hotel
- 2 days 1 night stay
- Family trip  (My brother and his family)

03 MAY 2015 - JALAN CEYLON , KL

- Road trip with BECKY (my car's name)
- Hotel : Invito Hotel & Suites
- 2 days 1 night stay
- Trip with friends

14 - 17 MAY 2015 - KUCHING, SARAWAK

- Flight Airlines:  Malaysia Airlines
- Hotel : Grand Margherita Kuching
- 4 days 3 nights stay
- Trip with #gengrambutramlahramlurus 

OCTOBER 2015

02 - 04 OCT 2015 - LANGKAWI, KEDAH

- Flight Airlines:  Malaysia Airlines
- Hotel : Daddy's Guest House
- 3 days 2 nights stay
- Trip with #gengrambutramlahramlurus 

DECEMBER 2015

02 - 05 DEC 2015 - KOH SAMUI, THAILAND

- Flight Airlines:  AirAsia
- Hotel : Prana Resort Nandana
- 4 days 3 nights stay
- #girlstrip2015

24 DEC 2015 - MELAKA
- Road trip with my Becky
- Hotel : Mahkota Melaka
-  2 days 1 night
- Family trip ( ayah , brother and his family & sister and her family)

25 DEC 2015 - JOHOR BAHRU
- Road trip with my Becky
- Hotel : Grand Bluewave
- Family trip (ayah and my brother and his family )

Here you go the list, I will put up the link for each destination once I am completed all the post. Hopefully it will helps those who need the information and tips for each destination. Semua plan sendiri ye. Biasa nya I memang tukang merancang jarang la jadi pengikut je. hehe. Even I'm not an expert but to plan a holiday or vacation on your own really need a lot of patients and time consuming as well. Lagi2 percutian budget gitewww..

xoxo,
Baiti